Verduurzaming

Wij helpen opdrachtgevers om met (Historic) BIM hun restauratie, transformatie of nieuwbouw zo duurzaam mogelijk te maken. Door onze ervaring en een intensieve samenwerking met specialisten willen wij een belangrijke bijdrage leveren om de gebouwde omgeving circulair, klimaatadaptief en energie neutraal te maken.

Ons doel

Versnellen van de energietransitie door het ontwerpen van energieneutrale gebouwen met circulaire materialen in een klimaatadaptieve omgeving. 

Aanleiding

In 2030, vastgoed minmaal energielabel A.
In 2050, bestaande gebouwde omgeving: energieneutraal, circulair en klimaatadaptief.

Stap 1

SO analyse

Als voorbeeld; Verduurzaming bestaand vastgoed; Rijksmonument Herenmarkt 10-12 Amsterdam in opdracht van Gemeente Amsterdam, gemeentelijk Vastgoed.

De eerste stap in het proces;
In samenwerking met een constructeur, kostendeskundige en een adviesbureau in duurzaamheid maken wij een SO-analyse die passend is voor een specifieke lokatie. Het doel is energielabel A / A+, afhankelijk van de staat en het gebruik van het gebouw. Eventuele aanpassingen en / of uitbreidingen worden schetsmatig uitgewerkt en door-gerekend door de kostendeskundige. 

SO analyse - verduurzaming bestaand vastgoed

Stap 2

Scan point cloud

De tweede actie is het inscannen van het bestaande pand. Wij kunnen dit heel nauwkeurig doen met een ‘VLX Mobile wearable mapping system’. Dit is een mobiel scan-apparaat die het gebouw in ca. een halve dag kan scannen. Daarna worden de gegevens verwerkt in een programma en gereed gemaakt in een ‘point-cloud’. De point-cloud kunnen wij importeren in onze modelleringsprogramma’s, in dit geval Archicad 26. 

scan point cloud - verduurzaming bestaand vastgoed

Stap 3

BIM model (Building Information Modelling)

Wij maken van het volledige gebouw een BIM model.

Nadat de gemaakte scan als een point-cloud in Archicad 26 is geïmporteerd gaan wij de bestaande situatie exact modelleren. Afhankelijk van de complexiteit van het bouwwerk gaat dit ca. vier weken duren.

BIM model - verduurzaming bestaand vastgoed

Stap 4

ILS schedules (Informatie Leverings Specificatie)

Naast het modelleren van het plan voegen wij ILS kwalificaties van de toegepaste materialen en elementen toe. Door dit te doen hebben wij in een latere fase (‘fase controle duurzaamheidsmaatregelen door energy evaluation / ECO designer Star’) een goed overzicht van de kwaliteiten van ruimten en specifieke elementen onderling.

Belangrijke eigenschappen als warmteweerstand, luchtdichtheid, soortelijke massa, thermische geleiding etc. kunnen wij invoeren voor ieder specifiek element.

ILS schedules - verduurzaming bestaand vastgoed

Stap 5

ECO designer star + design LCA

Door software toepassingen zoals ‘ECO star’, ‘energy evaluation’ en ‘Bridge simulation’ te koppelen aan het model is de energie prestatie van het ontwerp te bepalen en eventueel bij te sturen.

In een later stadium kunnen wij VABI software, software voor het berekenen van energieprestaties van gebouwen volgens de NTA-8800, gaan koppelen aan het model. Na realisering kan het nivo van het energielabel dan exact worden gecontroleerd.

Eco design star - verduurzaming bestaand vastgoed

Stap 6

Tender / Uitvoering

Het uiteindelijke ontwerp voorzien van bestek en beschrijvingen gaan gebruikt worden voor de selectie van een geschikte aannemer(s). Het BIM-model gaat door alle partijen (aannemer en onderaannemers) gebruikt worden voor engineering van installaties en constructies.

Het BIM-model (IFC) wordt eigendom van de opdrachtgever. Hij heeft altijd toegang tot het model via een viewer, dat kan bv. BIM keeper zijn. In een later stadium kunnen door de opdrachtgever ook MJOP’s en onderhoudssoftware zoals Planon en Madaster aan het model worden gekoppeld.

tender / uitvoering - verduurzaming bestaand vastgoed